hozzávalók / 4 adag

A húshoz
80 dkg csirkemell filé
5 ek napraforgó olaj
2 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika (nem árt, ha piros húsú)
1 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika (csapott)
só ízlés szerint
1 késhegynyi bors
0.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 dl víz
A tarhonyához
50 dkg tarhonya
2 ek napraforgó olaj
1 l víz

elkészítés

A csirkemellet felkockázzuk, apró kockákra vágjuk a hagymát, paprikát, paradicsomot.
5 ek olajon a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, és addig dinszteljük, míg a hagyma sárgulni kezd.
Ekkor belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a húst, a zúzott fokhagymát és kevergetve addig sütjük, míg a hús kifehéredik.
Megszórjuk a fűszerekkel és lefedve, kis lángon addig pároljuk, míg a hús levet nem ereszt. Saját levében hagyjuk főni vagy 10 percig, így tartalmasabb lesz a szaftja. Ezután lassanként hozzáadagolunk kb. 1 dl vizet, és ezzel készre főzzük. Nem szabad sok levének maradnia.
Míg a hús készül, nekiállunk a tarhonyának. 2 ek olajon barnára pirítjuk a tésztát, majd felengedjük 1 l vízzel. (Nagyon óvatosan tegyük ezt, mert erősen gőzöl, fortyog, csapkod, könnyen megégethetjük magunkat.) Sózzuk és lefedve, néha megkevergetve, forrás után már csak kis lángra téve készre főzzük a tarhonyát. Mikor a levét már mind elfőtte, megnézzük puha-e. Ha nem, adunk még hozzá egy pici vizet, amivel pár perc alatt készre puhulhat.
Összeöntjük a pörköltet a tarhonyával, óvatosan, de alaposan átkeverjük, elzárjuk a lángot, és lefedjük az ételt. Így hagyjuk 10 percig, hogy a tarhonya a pörköltszaftot mind magába szívhassa.
Valamilyen idénysalátával kínáljuk.
http://www.nosalty.hu/recept/tarhonyas-csirkemell