Egy amerikai blogon találtam ezt a receptet, és első olvasásra megtetszett. Szívesen nézegetek ilyen blogokat, gyönyörű sütik vannak fent, viszont a legtöbbet túlságosan édesnek vagy mesterségesnek találom, szóval inkább csak nézegetem a képeket. Amiben viszont nagyon jók az amerikai blogok, azok a sajtkrémes sütik és sajttorták. Ez a süti is nagy kedvencem lett, és nem is nehéz elkészíteni. A receptben US cup (bögre) mértékegységgel voltak megadva a hozzávalók, és akinek van ilyen készlete, az használhatja, viszont akinek nincs, annak odaírtam grammban is a mennyiségeket. Egyébként a bögre térfogata 240 ml.
hozzávalók / 4 adag

Tészta
1 bögre finomliszt (150 g)
1 bögre barna cukor (45 g)
115 g vaj
Krém
225 g krémsajt (nem sózott!)
1 teáskanál vanília aroma
1 bögre cukor (55 g)
1 db tojás
Alma
2 közepes db alma
1 ek cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
Morzsatészta (streusel)
1 bögre finomliszt (75 g)
1 bögre zabpehely (25 g)
1 bögre barna cukor (90 g)
60 g hideg vaj
60 ml karamell öntet

elkészítés

Tészta
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
Egy kb 20×20 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tészta hozzávalóit (barna cukor, liszt, vaj) összedolgozzuk egy villa segítségével, amíg össze nem áll morzsás állagúra.
A tésztát belenyomkodjuk a tepsi aljába, és félretesszük, amíg a többi réteg el nem készül. Érdemes csak akkor betenni a sütőbe, amikor már majdnem minden kész van, mert hamar megsül, és a sajtkrémet a meleg tésztára érdemes tenni, és a végén minél előbb visszatenni a sütőbe.
Ha a többi réteg már majdnem kész, betesszük a sütőbe 12-14 percre.
Krém
Az összetevőket (krémsajt, tojás, cukor, vanília aroma) jól összekeverjük, hogy egy homogén krémet kapjunk.
Alma
Az almát meghámozzuk, és felkockázzuk, majd megszórjuk cukorral és fahéjjal, és jól összekeverjük.
Morzsatészta (streusel)
Szintén összedolgozzuk a hozzávalókat egy villával (liszt, zabpehely, cukor, vaj), amíg nagyobb szemű, morzsás állagot nem kapunk. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, különben morzsa helyett csak egy masszát kapunk. Amíg nem használjuk fel, tároljuk hűtőben. A karamell öntetet még nem tesszük rá.
Ha a tészta megsült, ráöntjük a sajtkrémet, rászórjuk a fahéjas almát, és a tetejére a morzsatésztát.
A sütit visszatesszük a sütőbe (szintén 180°C-ra) még kb 30-45 percre.
Miután megsült a süti, még forrón a tetejére öntjük a karamell öntetet.
Hagyjuk a sütit kihűlni, majd minimum 2 órára tegyük hűtőbe, mielőtt felszeletelnénk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20×20 cm
http://www.nosalty.hu/recept/almas-sajtkremes-szelet

Advertisements