Hozzávalók két kalácshoz:
4 dl tej
2 ek cukor
5 dkg friss élesztő
70-72 dkg liszt
1 mk só
1,5 dl olaj
1 tojás
50 g cukor
A töltelékhez:
8 dkg vaj
1 cs. vaníliáscukor
50 g porcukor
3 kk kakaópor
A lekenéshez:
1 tojás
1. A tejet kicsit megmelegítjük, a 2 ek cukrot hozzáadjuk és megfuttatjuk benne az élesztőt. Ha az élesztő eleget futott, haha. akkor hozzáadjuk a tészta többi alapanyagát és dagasztjuk, míg össze nem áll. Lehet, hogy kell még hozzá pici liszt, az a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta. Ha kész, megpaskoljuk, mert egy valamirevaló pék mindig paskolgat, és meleg helyen kb fél óráig kelesztjük.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat és a kakaóport és simára keverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
3. Ha megkelt a tészta, gyúródeszkán két részre szedjük, az egyiket visszatesszük még hadd keljen. Azt, amelyikkel dolgozunk, 6 részre szedjük, és minden részt hosszúkás téglalappá nyújtunk (15×30 cm kb). Megkenjük vékonyan a csokis cuccal, majd a hosszú oldalánál fogva feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik 5 résszel is. Mindet kinyújtjuk, megkenjük, feltekerjük. Egymás mellé sorakoztatjuk őket és befonjuk és ha kész, tepsire helyezzük. Ugyanezt megcsináljuk a másik darabbal is, amit félretettünk. Így a végén van két nyers kalácsunk.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kalácsokat lekenjük egy enyhén felvert tojással, és sütőbe toljuk 20-25 percre.

http://csakapuffin.cafeblog.hu/2012/05/23/csokis-kalacs/