hozzávalók / 8 adag

500 g mirelit leveles tészta
4 db tojás
11 dl tej
20 dkg cukor
3 tasak vaníliás pudingpor
5 dkg porcukor
1 csipet só
elkészítés

Kiolvasztjuk a mirelit leveles tésztát, majd kettévágjuk.
Egyenként kinyújtjuk a sütőtepsink méretére. A tepsi hátára sütőpapírt terítünk, és ráhelyezzük az egyik lapot. Villával megszurkáljuk.
Előmelegített (220 °c-os) sütőbe, közepes rácsmagasságra tesszük, és 8-10 perc alatt világosra sütjük. Ha nagyon pirul, akkor már előbb kivesszük, nehogy megégjen. Deszkára csúsztatjuk, hagyjuk kihűlni. Hasonlóan sütjük a második lapot is.
A krémhez felverjük keményre a tojásfehérjéket pici sóval. Előveszünk egy nagyobb lábost (legalább 4-5 literes legyen), amiben majd kényelmesen elfér, és kavargatható a krém. Ebben a tojássárgákat elkeverjük 4 kanál cukorral, 4 kanál tejjel és a pudingporokkal. A maradék tejhez hozzáadjuk a többi cukrot, és felforrósítjuk, majd kanalanként elkezdjük hozzákavarni a tojássárgás pudingporhoz. Fontos, hogy a forró tejet adagoljuk apránként a tojásos masszához, és mikor már látjuk, hogy nem tud becsomósodni, akkor már önthetjük bátrabban a forró tejet. Az egészet visszatesszük a tűzre, és folyamatos kavargatás mellett besűrűsödésig főzzük alacsony hőfokon. Mikor már sűrű, két-három adagban hozzáadjuk a tojásfehérjékből vert habot, és folyamatos kavarás mellett 1-2 percig a habbal is főzzük még. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kb. fél órát hűlni.
A tepsinkbe helyezzük az egyik lapot. Ráöntjük a krémet (még melegen), és ráhelyezzük a második lapot. Egy picit rányomkodjuk teljes felületén, hogy a felső lap is mindenhol érintkezzen a krémmel.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak. Az sem baj, ha tudjuk enyhén préselni. Nekem van egy majdnem tepsi méretű vágódeszkám, így azt ráteszem a süti tetejére, és arra még tudok pakolni kisebb súlyokat a hűtőben (joghurt, tojás, stb…). Felszeletelés előtt leporcukrozzuk a tetejét.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés

http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-hazi-kremes

Advertisements