1 kg burgonya (lisztes)
35 dkg finomliszt (finom, szükség szerint)
3 dkg vaj (vagy margarin)
1 kávéskanál só
15 db szilva
15 db kockacukor
fahéj ízlés szerint
10 dkg porcukor (a szóráshoz)
5 l víz
1 ek margarin
10 dkg zsemlemorzsa

A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk a vajat vagy margarint, a sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk- a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tésztát 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd kb. 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy fél szem szilvát, arra egy szem kockacukrot, és megszórjuk fahéjjal. Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk .
Egy nagyobb lábasban 5 liter, enyhén sós vizet forrni teszünk.
A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (újraforrástól számított kb. 10 percig), majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és vajban vagy margarinban pirított zselmemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk..

http://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-szilvasgomboc
http://citromhab.blogspot.hu/2013/10/szilvasgomboc.html
https://www.youtube.com/watch?v=S8XyzshY1W4

Advertisements