hozzávalók / 4 adag

A tésztához
115 g vaj
50 g cukor
155 g finomliszt
1 csipet só
A körtéshez
2 nagy db körte
2 csapott ek finomliszt
2 ek cukor
1 teáskanál fahéj
1 csipet szerecsendió (frissen reszelt)
A morzsához
40 g zabpehely
70 g melaszos nádcukor
30 g finomliszt
0.5 kávéskanál fahéj
60 g vaj
A karamellhez
40 g vaj (sós, ha nincs, akkor sima egy csipet sóval)
100 g cukor
2 ek víz
6 ml habtejszín
elkészítés

A tésztához
A vajat felolvasztjuk és elkeverjük a cukorral és egy csipet sóval.
Hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk.
150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük.
A körtéshez
Vágjuk a körtét vékony szeletekre, kicsumázzuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a fűszerekkel, és összeforgatjuk a körteszeletekkel, félretesszük.
A morzsához
A zabpelyhet, a cukrot, a lisztet és a fűszereket keverjük össze.
Vágjuk rá a hideg vajat, és morzsoljuk el.
A körteszeleteket terítsük a tésztára, majd szórjuk rá a morzsát. Tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig.
A karamellhez
Egy kis fazékba tesszük a vizet és a cukrot, és kis lángon összeolvasztjuk. Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, hogy a cukor molekulái ne törjenek. Kis lángon gyöngyöztetjük, amíg a szép karamellszíne nem lesz.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, óvatosan elkeverjük.
Hozzáadjuk a tejszínt, finoman keverjük, amíg el nem elegyedik a szósszal.
Pár percig kis lángon forraljuk, amíg a karamellünk teljesen homogén nem lesz.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
http://www.nosalty.hu/recept/kortes-morzsasuti-forro-karamellel

Advertisements