hozzávalók / 6 adag

Rizs
0.5 ek olívaolaj
400 g jázmin rizs
só ízlés szerint
8 dl víz
Szósz
2 db tojássárgája
400 ml habtejszín
200 g mozzarella (2 bogyó)
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db vöröshagyma
0.5 csokor snidling (vagy 2 szál újhagyma)
20 dkg prágai sonka (vagy más ízletes sonka)
2 csipet szerecsendió
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Összeállítás
100 g mozzarella (1 bogyó)
50 g parmezán sajt
1 csokor petrezselyem
10 g vaj
0.5 csapott ek finomliszt

elkészítés

Rizs
A rizst egy főzőedényben pár csepp olívaolajon megpirítjuk, felengedjük vízzel, sózzuk, és készre főzzük.
Szósz
Miközben fő a rizs, elkészítjük a szószt. Egy nagyobb keverőtálba két tojássárgát és a tejszínt habverővel összekeverjük.
Belereszeljük a mozzarella kétharmadát (2 bogyó), a hagymát és a sárgarépát.
Beleszeleteljük a sonkát és az újhagyma vagy snidling zöldet. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, és összekeverjük.
Összeállítás
Egy kb. 28×18 cm-es hőálló tálat vagy tepsit kivajazunk és liszttel kiszórjuk, majd félrerakjuk.
A kész rizs felét a kivajazott hőálló tál aljára nyomkodjuk egy lapos kanál segítségével, és ráhalmozzuk a szósz felét, majd még egy-egy sort húzunk a rizsből és a szószból is.
A rakottas tetejére ráreszeljük a harmadik mozzarella bogyót és a parmezánt vagy pecorinot, aztán apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe úgy 30 percre sülni, míg a teteje csodálatosan aranybarna lesz.
Kicsit hagyjuk hűlni, csak utána szeleteljük. Kínáljunk mellé friss salátát. Jó étvágyat hozzá!
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 28×18 cm
http://www.nosalty.hu/recept/sutoben-sult-kerti-alom-rizs

Advertisements