Hozzávalók kb. 20-22. cm-es formához:
A tésztához:
15 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2,5 dkg cukor
1 db tojás
Az almához:
4 közepes méretű alma
10 dkg cukor
4 dkg vaj
o
1. A tésztához a vajat felkockázzuk és a liszttel együtt egy tálba mérjük, majd kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a tojást és összegyúrjuk. Ha kész, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
2. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a cukrot és közepes lángon szirupos állagúvá főzzük. Hozzáadjuk az almát a szirupos cukros vajhoz, és 15 percig sütjük, néha megkeverve. Ennyi idő alatt a cukor karamellizálódik, az alma kicsit megbarnul.
3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és előkészítünk egy kb. 22-24 cm átmérőjű sütőformát.
4. A hűtőből elővett tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, kicsit nagyobbra, mint a sütőtál.
5. Ha elkészült az alma, átöntjük a sütőformába, ráhelyezzük a tésztát az almákra, a széleket betűrjük a széleken.
6. Sütőbe toljuk és 20 percig sütjük, majd csökkentjük a sütő hőmérsékletét 160 fokra és további 15 percig sütjük.
7. Kivesszük a sütőből, egy tányért a sütőforma tetejére teszünk és gyors mozdulattal átfordítjuk.

Tarte tatin

Advertisements