hozzávalók / 6 adag

1 nagy db karfiol
3 l víz
1 ek só
5 ek vaj
3 evőkanál finomliszt
5 dl tej
1 kk szerecsendió
5 dkg parmezán sajt (reszelve)
3 db tojásfehérje
2 ek zsemlemorzsa

elkészítés

A vizet egy evőkanál sóval és ugyanennyi vajjal feltesszük forrni. Amíg melegszik, kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, és megmossuk.
A karfiolrózsákat a lobogó vízbe tesszük 2-3 percre, ezután rögtön kiszedjük, és egy tiszta konyharuhán száradni hagyjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi vajat, majd megpirítjuk rajta a karfiolokat. Hagyjuk, hogy kapjanak egy kis színt, de azért ügyeljünk rá, hogy oda ne kozmáljanak.
Egy nagyobb (vagy több kisebb) tepsiben terítsük el a karfiolokat, és sózzuk meg őket.
Elkészítjük a besamelt: egy lábosban 2 evőkanál vajat melegítünk, majd kicsit megpirítjuk rajta a lisztet, és folyamatosan habverővel kevergetve hozzáöntjük a tejet. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A karfiolt megszórjuk a lereszelt parmezán felével, majd meglocsoljuk a forró mártás felével és rászórjuk a maradék sajtot.
A megmaradt besamelt félretesszük hűlni. Ez idő alatt 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot hozzákeverjük a besamelmártáshoz, majd elterítjük a karfiolon.
Egy evőkanálnyi vajat megolvasztunk, és rálocsoljuk a habos mártásra, végül megszórjuk zsemlemorzsával. 190-200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35×20 cm

http://www.nosalty.hu/recept/tepsis-karfiol-habos-besamelmartassal

Advertisements