Egyszerűen nagyszerű citromos keksz. Mivel félkész állapotban fagyasztható, így a hirtelen betoppanó vendégeket is hamar friss édességgel kínálhatjuk.
Hozzávalók

60 darab, 5 cm átmérőjű kekszhez
» 35 dkg liszt
» 15 dkg cukor
» 1 teáskanál só
» 20 dkg hideg vaj, felkockázva
» 1 vaníliarúd kikapart magjai
» 2 citrom reszelt héja
» 2 tojás sárgája
» 2 evőkanál jeges víz
» kb. 2 dkg pisztácia, durvára vágva
» 1 kávéskanál citrom esszencia (elhagyható)

Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet (és a citromesszenciát, ha használunk), majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5 cm átmérőjű, 20 cm hosszú hengert formázunk, frissentartó fóliába csomagoljuk. Ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni. Ezután minimum 30 percre a mélyhűtőbe tesszük, de a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet venni és szeletelve fagyott állapotában süthető. A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztba nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

http://izeselet.hu/receptek/vanilias-citromos-keksz/

Advertisements