story

A panettone egy olasz karácsonyi sütemény, itt most mini formában. A sütéskor tegyünk a sütő aljára egy vízzel teli tűzálló tálat. Ha nagyon barnulna a süteményünk, a sütés utolsó 5 percére takarjuk le sütőpapírral.

hozzávalók / 6 adag

500 g finomliszt
1 tk só
21 g friss élesztő
150 g cukor
100 ml langyos tej
150 g puha vaj
3 db tojás
150 g kandírozott narancshéj (apróra vágva)
150 g mazsola
1 db tojássárgája
2 ek víz
3 ek jégcukor

elkészítés

A lisztet a sóval egy edénybe szitáljuk. Közepébe egy mélyedést nyomunk, az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk 1 ek cukrot, a maradékot körbe a lisztperemre szórjuk. Ráöntjük a tejet, és elkeverjük kevés liszttel.
Letakarva meleg helyen kb. 10 percig kelesztjük.
Hozzáadjuk a vajat és a tojást, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a narancshéjat és a mazsolát, és jól a tésztába dolgozzuk, ha szükséges, adunk hozzá még kevés lisztet.
Letakarva, meleg helyen kb. 60-90 percig kelesztjük, míg a tészta duplájára nem nő.
A tésztát átgyúrjuk, majd további 30-40 percet kelesztjük.
A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből egy-egy sima golyót formázunk. A golyókat belerakjuk egy muffin tepsi papírral kibélelt mélyedéseibe.
Letakarjuk, kb. 15 percig kelesztjük.
A mini panettonekat megkenjük a vízzel elkavart tojássárgával, megszórjuk a jégcukorral.
Betoljuk a 190 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés

http://www.nosalty.hu/recept/mini-panettone

Advertisements