Készen is vehetnénk, de miért tennénk, ha otthonunkban is elkészíthetjük a legendás, és rendkívül egyszerű baklavát?

Hozzávalók

» 2 csomag réteslap
» 12,5 dkg vaj
» 30 dkg darált dió
» 10 dkg mazsola
» 3 dl víz
» 10 dkg méz
» 10 dkg cukor
» citrom

Elkészítés
Előkészítjük a réteslapokat. Amikkel éppen nem dolgozunk, azokat le kell takarni nedves konyharuhával, különben kiszárad! A réteslapot akkorára hajtjuk, amekkora tepsiben el akarjuk készíteni. (A legalsó és a legfelső réteg 3-3 réteslapból áll, a köztes rétegek pedig duplából.)Az így előkészített réteslapot megkenjük olvasztott vajjal, majd a tepsibe tesszük és megszórjuk a darált dió ötödével, mivel öt rétegünk lesz. A dió után megszórjuk mazsolával. Az utolsó réteg ismét háromrétegű legyen, ezt is megvajazzuk, vajas részével nézzen lefelé, és teljesen fedje be a többi réteget. A süteményt ilyenkor, sütés előtt szeleteljük fel, hogy ne essen szét. 200-220 fokos sütőben 20 percet sül. Miközben sül, elkészítjük a hozzá illő szirupot. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és a mézet, miközben melegszik feloldódik benne. Egy egész citrom levét is hozzáadjuk. A szirupot csak össze kell forralni. Ha a baklava megsült, még forrón meglocsoljuk a cukorsziruppal. Néhány órán keresztül állni hagyjuk, amíg teljesen magába szívja a szirupot.

Baklava

Advertisements