Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához (a klasszikus, 26 cm-es tortaformához ezt a mennyiséget duplázni kell)
A linzer tésztához:
200 g hideg vaj kockákra vágva
300 g liszt
100 g cukor
1 db tojás
A töltelékhez:
3 db tojás
70 g cukor (nálam most eritrit)
1 dl tejszín
2 citrom reszelt héja és leve
1. Elkészítjük a linzer tésztát: a cukrot összekeverjük a liszttel és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük minimum 30 percre.
2. Ha letelt az idő, elővesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (3-5 mm vastagságúra). A 18-as tortaformához a megadott tésztamennyiség kb. felére, 2/3 részére lesz szükség. A többit kekszként is kisüthetjük, vagy eltehetjük a hűtőbe/mélyhűtőbe és felhasználhatjuk majd egy másik sütihez.
3. A tésztát kinyújtjuk és a tortaformába tesszük, úgy, hogy oldala is legyen. Megszurkáljuk az alját villával, majd sütőpapírt helyezünk rá és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tésztánk.
4. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és 10 percig sütjük a tésztát a pitesúllyal együtt, majd eltávolítjuk a pitesúlyt és a sütőpapírt és további 10 percig sütjük.
5. Közben elkészítjük a tölteléket: A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt (csak simán, nem kell felverni), a citromok reszelt héját és levét és alaposan összekeverjük.
6. Ha a tészta elősütésével megvagyunk, letelt a 10+10 perc, akkor beleöntjük a tölteléket és 180 fokon sütjük kb. 30-35 percig, amíg a krém megszilárdul, majd hagyjuk kihűlni.

Johnny Depp kedvenc csokija: a citromtorta

Advertisements