nsnaanP5144593


hozzávalók / 4 adag

50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
1 tk só
1 teáskanál cukor
2 ek joghurt (elhagyható)
3 ek napraforgó olaj
2.5 dl víz (langyos)
1 ek vaj

elkészítés

A lisztet egy tálba tesszük. Mélyedést képzünk a közepén. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk annyi meleg vizet, hogy a fészekből ne csorduljon ki, rászórjuk a sót és cukrot, és állni hagyjuk.
Ha az élesztő már beindult, hozzánöntjük a maradék vizet, a joghurtot és összedolgozzuk. Egy nagyon ragacsos, sűrű nokedliszerű tésztát kapunk majd. Semmiképpen ne adjunk hozzá több lisztet!
Néhány löttyintésnyi olajjal elválik a kezünktől, de ezt már ne dolgozzuk bele nagyon, csak néhány gyúrásnyit és simítsuk vele körbe a tálat és a tésztát, majd belangyosított sütőbe, lefedve tegyük fél órára.
Ha megkelt, vegyük ki, a sütőt kapcsoljuk maximum hőmérsékletre és tegyünk egy edényben vagy konzervdobozban vizet bele. A sütőt legalább fél óráig hagyjuk bemelegedni. Igazán forrónak kell lennie.
A tésztából lisztezett kézzel szedjünk kisebb teniszlabda méretű gombócokat és húzkodjuk őket lepény formára, kb fél-1 cm vastagra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire vagy – ha van – a már előzőleg a sütővel együtt felforrósított pizzalapra/márványlapra.
Addig süssük, amíg barna hólyagos nem lesz a teteje.
Ha kivettük a sütőből, vajjal kenjük át a tetejét mindegyiknek.
Azonnal fogyasszuk.

sütési hőfok: 270°C
sütési mód: alul-felül sütés

http://www.nosalty.hu/recept/naan-2-indiai-kenyer

Advertisements