Hozzávalók:
A tésztához
1 csomag rétestészta, 12½ dekás, hatlapos
A töltelékhez
2 babapiskóta, (1 deka)
20 dkg őrölt dió
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja és leve
15 dkg méz
1/2 dl víz
2 tojásfehérje
csipetnyi 1 késhegynyi só
A kenéshez
3 evőkanál semleges ízű olaj

A dióról még az is tudja, hogy eléggé hizlaló, aki nem töltötte fél életét kalóriatáblázatok lapozgatásával. De a dió nem csak erről híres. Hanem arról is, hogy tele van fehérjével és B-vitaminnal, ráadásul több kutatás is megerősítette, hogy annak, aki rendszeresen fogyaszt belőle apróbb mennyiségeket, annak csökken a koleszterinszintje. Ennyi persze még nem elég ahhoz, hogy az ember rákattanjon. Mert a lényeg a dió barátságos ízében rejlik. Ebben a rétesben ez igazán jól is érvényesül, ugyanakkor a kilóinkat sem kell féltenünk, mert a töltelék térfogatát a kalóriaszegény tojásfehérjehab adja meg.
Elkészítés

1. Bemelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.

2. Ezután a babapiskótákat mozsárban finom porrá törjük, félretesszük és összeállítjuk a diós tölteléket.

3. Ehhez egy tálban összekeverjük az őrölt diót a fahéjjal, és hozzáreszeljük a megmosott citrom héját.

4. Egy kisebb edényben kevergetve összeforraljuk a mézet és a vizet, és a forró szirupot a fahéjas-citromhéjas dióra öntjük. Fakanállal jól összedolgozzuk, és megvárjuk, amíg kihűl.

5. Ha ez megtörtént, csipetnyi sóval kemény habot verünk a tojásfehérjékből, és fakanállal összeforgatjuk a kihűlt, mézszirupos dióval.

6. A réteslapok következnek. Virágspriccelővel alaposan megnyirkosítunk egy nagy konyharuhát, és ráfektetjük az első tésztalapot úgy, hogy a hosszabb oldala nézzen felénk. Megfestegetjük az olajba mártott kenőecsettel, majd leborítjuk a következő lappal. Erre is kerül egy gondolatnyi olaj, jöhet rá a harmadik réteslap.

7. Ezt viszont már nem kenjük meg olajjal, hanem a felénk eső, hosszabb oldalára ráhintjük kb. 4 centis sávban a félretett babapiskóta-morzsa felét, de körös-körül 2 centi szélességben üresen hagyjuk a tészta peremét.

8. A morzsás sávra ráhalmozzuk a diós töltelék felét, majd a tészta rövidebb oldalait 2-2 centis szélességben visszahajtjuk. Nem nagy művészet, kis odafigyeléssel annak is menni fog, aki eddig még életében sohasem gyártott rétest.

9. A megtöltött rétest a nedves konyharuha segítségével felgöngyöljük, majd óvatosan a sütőpapíros tepsire fektetjük. Ekkor az első rétes mintájára elkészítjük a másodikat is.

10. Mielőtt a réteseket betennénk 12-15 percre a forró sütőbe, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, hogy jó ropogósak legyenek.

11. Tálaláskor megvárjuk, amíg a rétesrudak teljesen kihűlnek, majd fűrészfogú késsel felszeleteljük őket 5-5 darabra. A fűrészfogú kés azért fontos, mert így nem törik össze a ropogósra sült, leheletvékony, rétestészta.

10 szelet lesz belőle.

http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Dios_retes

Advertisements