Hozzávalók

A tésztához
2,5 dl víz
10 dkg vaj
20 dkg liszt
csipet só
csipet cukor
5 tojás

A vaníliakrémhez
5 dl tej
10 dkg cukor
3 tojássárgája
4 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál vaníliakivonat
2 dl tejszín

Az öntethez
10 dkg étcsokoládé
10 dkg tejcsokoládé
2 dl tejszín

A krémhez a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliát és a keményítőt csomómentesre keverjük a tejjel, majd sűrűre felfőzzük.
Teljesen kihűtjük, és beleforgatjuk a keményre felvert tejszínt.
A tésztához a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen keverve addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától (kevesebb, mint fél perc).
Levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A következő tojást csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már teljesen elkevertük.
A tésztát habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat nyomunk belőle.
180 fokos sütőbe toljuk őket, és addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak.
Sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, mert a fánkok összeesnek! Ugyanez történik akkor is, ha nem kellően sütjük meg őket.
A vaníliakrémet habzsákba kanalazzuk. A fánkokon egy hurkapálca vagy valami hasonló eszköz segítségével egy-egy lyukat ejtünk és ezen keresztül megtöltjük őket a krémmel.
A csokiöntethez lábosba mérjük a tejszínt és a csokoládékat, majd kevergetve felforrósítjuk annyira, hogy a csokoládé teljesen elolvadjon.
A megtöltött fánkocskákat az így elkészített csokoládéöntettel kínáljuk.

http://citromhab.blogspot.hu/2016/04/profiterol.html

Advertisements