köles fasírt zöldborsó vegetáriánus vega tavasz vegán zizi kalandjai gabona menta


Hozzávalók 4-6 főre (kb. 20-25 db):
– 300 g köles
– 200 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
– 2 evőkanál chia mag
– 6 evőkanál víz
– 3-4 szál újhagyma, felaprítva
– 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
– 1 csokor petrezselyem / turbolya /tárkony, felaprítva
– 4 evőkanál frissen facsart citromlé
– néhány friss mentalevél, felaprítva
– só, bors
– kókuszzsír

Elkészítése:
1) A kölest mossuk át tiszta vízzel, majd öntsük egy lábasba. A 300 g mennyiség kb. 1,5 bögrényinek felel meg, tehát 3 bögrényi (250 ml-es bögrét használjunk) vízzel öntsük fel a kölest és közepes lángon főzzük puhára. Tegyük félre kihűlni.
2) Egy kis tálkában keverjük össze a chia magot a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg kocsonyás állagú lesz.
3) Egy lábasban forraljunk vizet és blansírozzuk meg a borsót 2 perc alatt. Szűrjük le és a borsó egyharmadát pürésítsük botmixerrel.
4) Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt kölest az összes többi hozzávalóval, a pürésített és egészben hagyott zöldborsóval és a vizes chia maggal. Gyúrjuk össze és ízesítsük ízlésünk szerint még több sóval vagy borssal.
5) Tegyük a hűtőbe 15-20 percre, hogy a fasírt “tésztája” jól összeálljon. Pingponglabda vagy kicsit nagyobb nagyságú golyókat formázzunk belőle, tenyerünkkel lapítsuk le és egy kevés kókuszzsírban süssük ki a fasírtokat teflon serpenyőben közepes láng felett.

http://100fok.reblog.hu/tavaszi-fasirt

Advertisements