A csirke hozzávalói:

  • 4 db filézett csirkemell
  • 14 dkg kukoricakeményítő
  • 2 db nagy tojás, felverve
  • 4 ek repceolaj

Az édes-savanyú mártás hozzávalói:

  • 15 dkg cukor
  • 4 ek ketchup
  • 90 ml almaecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk fokhagymás só

A zöldséges sült rizs hozzávalói:

  • 30 dkg főtt jázmin rizs (az a legjobb, ha egy nappal előtte főzzük meg)
  • 10-10 dkg fagyasztott zöldborsó és apró kockára vágott sárgarépa (felengedve)
  • 1 nagy maroknyi felkarikázott újhagyma
  • 1 nagy hagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 db felvert tojás
  • 4 ek szójaszósz
  • 3 ek szezámolaj

Elkészítés:

Miközben az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, a csirkemellet felkockázzuk, sóval és borssal ízesítjük, beburkoljuk a keményítővel. A legalaposabb munkát akkor végezzük, ha egy nagy papírzacskóban rázzuk ki a lelket a húsból a keményítővel együtt.

Az íly módon fehérbe öltöztetett csirkekockákat Keresztelő Szent János módjára, egyesével megmerítjük a felvert tojásban, majd a kockák oldalainak a forró serpenyőben aranybarna kérget kapatunk, de nem sütjük át őket teljesen. Ne zsúfoljuk bele az egész húst egyszerre a serpenyőbe – ha nem férnek el kényelmesen, ismételjük meg a mutatványt több lépcsőben. Az így előkészített húsokat helyezzük egy nagy tepsibe.

Az édes-savanyú szósz hozzávalóit lelkiismeretesen összekeverjük, majd beborítjuk vele a tepsi tartalmát. Máris mehet a csirke a 160 fokra előmelegített sütőbe, ahol 50-60 percet fog időzni majd – érdemes negyedóránként belekavarni a tepsibe, hogy egyenletes süljön rá a szósz a húsra.

A csirke sütése közben bőven van időnk elkészíteni a köretet. A szezámolajat felforrósítjuk egy wokban és néhány perc alatt megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a borsót és a répát és addig sütjük, míg meg nem puhulnak. Ekkor a wok egyik felére halmozunk mindent, a másik, üresen maradt felületre pedig ráöntjük a tojást.

Amikor a tojás a folyamatos kavargatás mellett rántottává válik, az egészet sózzuk-borsozzuk, ráborítjuk a rizst, a szójaszószt és az újhagymát, végül az egészet alaposan összemelegítjük, átrázzuk.

http://gyomber.hu/edes-savanyu-csirke-zoldseges-sult-rizzsel-izlelobimbo-wellness-a-javabol/

Advertisements