Gluténmentes pizza karfiolból

Hozzávalók:

  • 1 kis karfiol, alaposan megmosva és rózsáira szedve
  • 25 g frissen reszelt parmezán sajt
  • 25 g mozzarella
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 nagy fej fokhagyma, lereszelve
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra.

A karfiolt kis lyukú reszelőn reszeljük le, vagy, ha úgy érezzük, mint én, vagyis hogy képtelenség ezzel ennyi időt eltölteni, dobjuk be egy késes aprítógépbe. Úgy fog kinézni, mint egy halom rizs, ez is a cél.

A lereszelt karfiolt egy letakart tálban tegyük be a mikróba 4 percre, magas fokozaton, aztán terítsük szét egy száraz, tiszta konyharuhán. Várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd a konyharuhát ragadjuk meg a sarkainál, és nyomkodjuk, csavarjuk ki rajta keresztül a karfiolból a nedvességet. Rengeteg vizet ki lehet belőle facsarni, ez fontos is a végeredmény minőségét illetően, szóval végezzünk alapos munkát.

Tipp: a konyharuhát, amit használtunk, érdemes rögtön mosásba rakni. Penetráns bukéja lesz, ha ezt nem tesszük meg, biztos forrásból tudom. 

Miután ezzel megvagyunk, keverjük össze a karfiolt a lereszelt sajtokkal és a fokhagymával, az oregánóval, a tojással, plusz egy csipet sóval, borssal.

Egy olívaolajjal kissé megkent sütőpapíron formázzunk, lapogassunk belőle kör alakú, nagyjából ½ vastagságú ”pizzatésztát”. Toljuk be a sütőbe kb. 10 percre, amíg lassan aranybarnába fordul.

Vegyük ki, kenjük meg paradicsomszósszal, tegyünk rá tetszőleges feltétet (mi chorizóval, chilivel és sajttal készítettük, de bármi mehet rá) és dobjuk vissza a sütőbe további 4-5 percre. Közvetlenül tálalás előtt díszítsük néhány bazsalikomlevéllel vagy rukkolával.

http://gyomber.hu/glutenmentes-pizza-karfiol/

Advertisements