gombas rizotto recept

Hozzávalók (6-8 személyre):

  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 50 dkg kerek szemű rizottó rizs (pl. arborio)
  • 1.2 l meleg zöldség- vagy csirkealaplé
  • 5 dkg frissen reszelt kemény, érlelt sajt, pl. parmezán, padano
  • 50 dkg csiperke gomba, megtisztítva, hosszában felezve vagy negyedelve
  • 2 dl száraz fehérbor (olyan minőségű, amit szívesen meg is innánk)
  • 1 csokor újhagyma, felkarikázva
  • dijoni mustár
  • méz

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát olívaolaj és némi vaj keverékén puhára párolom. Hozzáadom a rizst, kb. 2 percig pirítom, majd jöhet bele a bor is. Hagyom, hogy az alkohol elpárologjon, közben derekasan keverem, nehogy odakapjon.

Hozzámerek 1 evőkanál alaplevet, folyamatos keverés mellett hagyom, hogy a rizs magába szívja. Ezt megismétlem még háromszor, majd hozzáöntöm a maradék alaplevet egyben az egészhez, és sűrű kevergetés kíséretében készre, fogkeményre főzöm a rizst.

Az első merőkanál alaplétől számítva 15-20 perc alatt készül el. Félúton elkezdem bele adagolni a mustárt és a mézet, és kóstolgatom, hogy milyen. Nagyjából 2 evőkanál mustárt és 3 evőkanál mézet kevertem bele összesen.

Miközben a rizottó halad a maga útján, egy nagy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítek. A gombát több adagban szépen körbepirítom, sózom-borsozom és félreteszem.

Amikor már majdnem az összes folyadékot felszívta a rizs, hozzáöntöm a gombát, a parmezánt, az újhagymát és egy nagy evőkanál felkockázott vajat. Az egészet alaposan elkeverem, ízesítem, majd rögtön tálalom. Akkor jó, ha ragacsos, sűrűn folyós, de még nem leves.

http://gyomber.hu/gombas-rizotto/

Advertisements