Hozzávalók:

  • 1 pár filézett csirkemell

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • ½ hüvelykujj nagyságú gyömbér

  • 1 csapott tk őrölt chili – óvatosan a chlivel, ha nem bírjuk az erőset, felezzük meg ezt a mennyiséget

  • ½ tk kurkuma

  • 2 közepes méretű hámozott paradicsom (öntsük nyakon forrásban lévő vízzel paradicsomainkat, hogy könnyen hámozható állapotba kerüljenek)

  • ½ tk garam masala

  • 2 ek olaj

  • só, bors ízlés szerint

Hámozzuk meg a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Aprítsuk fel őket, nyugodtan használhatunk erre a célra konyhai robotgépet.

Forrósítsuk fel a hangulatot és az olajat egy tapadásmentes edényben (megfelelő nagyságú serpenyőben is készülhet), majd adjuk hozzá az imént felaprózott hagymákat és gyömbért. Pirítsuk őket addig, míg halványan színt nem kezdenek váltani. Ha lábosunk tartalmának a művelet közben tapadni támad kedve, kis forró viz hozzáadásával orvosoljuk a problémát.

Következő lépésként adjuk hozzá a kurkumát és a chilit, és pirítsuk tovább az egészet még öt percig, folyamatos kavargatás mellett. (A főzésnek ezen szakaszában döbbenünk majd rá, hogy a valószínűleg a szellőztetés is ősi indiai találmány.)

Az apróra vágott paradicsom is csatlakozhat most már a többiekhez, még öt percig süssük magas hőfokon az egészet együtt, majd lassítsuk le a tűzhely lángját. Innentől tulajdonképpen már a masalát főzzük (ez a gyűjtőneve a tipikus india fűszerkeverékeknek). Kevés forró vízzel higíthatjuk, ha ragadni kezd.

Ez a keverék hamarosan elkezdi ”kiadni magából az olajat”, kis lyukacskák formájában és a széleken. Ekkor tudjuk, hogy készen van a masalánk.

Újra magas hőfokra tekerjük a lángot, a lábosba hajítjuk a felkockázott húst, majd jó alaposan összekeverjük a masalával és öt percig szárazon pirítjuk. Utána épphogy ellepésig felöntjük forró vízzel, majd lassú tűzön készre főzzük.

A legvégén belekeverjük a garam masalát, korianderrel díszítve tálaljuk. Köretként jázmin vagy basmati rizs javallott.

http://gyomber.hu/csirkes-curry-2/

Advertisements