Hozzávalók:

  • 1 kg újkrumpli
  • 3-4 ág friss rozmaring, felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 és ½  evőkanálnyi vaj
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Az újburgonyát megmossuk, a héját kicsit átdörzsöljük. Hámozni szükségtelen, mert a héja is bátran fogyasztható, ráadásul így nem fog széttörni a krumpli sem az elkészítés során. Hosszában keresztbe szeljük, és forró, lobogó sós vízbe dobjuk, majd lefedjük. Akkor vesszük ki, amikor még nincs teljesen megfőve, de a kést már különösebb ellenállás nélkül bele tudjuk szúrni (kb. 5 perc).

A burgonyát szűrjük le, terítsük ki egy rácsra és hagyjuk gőzölögni kb. 10 percig. Az így távozó nedvesség is hozzájárul a tökéletes végeredményhez, így fogunk igazán ropogós kérget kapni.

Hevítsünk egy nagy serpenyőt közepes-magas hőmérsékletre, dobjunk bele egy fél evőkanálnyi vajat és olajat. Tegyük bele a burgonyákat a vágott, tehát egyenes felükkel lefelé, alaposan sózzuk, borsozzuk és így pirítsuk néhány percig.

Tipp: egyszerre csak annyi krumplit tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér, hogy egyenletesen meg tudjanak pirulni – ha szükséges, süssük ki több adagban inkább.

Amikor már aranyló, szinte barnába hajló színt kapnak, nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk meg a rozmaring egyharmadával, majd fordítsuk őket a hátukra és így is pirítsuk őket pár percig.

Mielőtt kész, hintsük rá a maradék rozmaringot, kockázzuk bele a vajat és az illatos, habzó vajas tengerben rázzuk össze az egész serpenyőt. Mennyei illatú és ízű, pompás köretet kapunk.

http://gyomber.hu/serpenyoben-piritott-rozmaringos-fokhagymas-ujkrumpli/

Advertisements