IMG_20160716_175349_3

Hozzávalók 4 személyre, kb. 18 db-hoz:
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
kb. 1,5 dl szódavíz
csipetnyi só
2 evőkanál olaj (+ a sütéshez olaj)

A tojásokat egy keverőtálban habverővel kissé fölverjük. Beleszórjuk a liszt nagyobb részét, majd a tejet apránként belecsorgatva, a habverővel simára keverjük. Végül a többi tisztet is beletesszük, csipetnyi sóval ízesítjük. Sűrű, sima, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt kenőtoll segítségével beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt: így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd „sült” szírt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nyers tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk – a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles lapát segítségével átfordítjuk és a másik felét is megsütjük. (A második oldala kb. fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Két-hárompalacsintánként a kenőtollal újraolajozhatjuk a serpenyőt, de teflon bevonatú edény használata esetén erre nincs szükség. Ha a palacsintákat sós töltelékkel töltjük meg, akkor ki­csit több sót tegyünk a tésztába; az édes palacsintákat pe­dig még egy evőkanálnyi cukorral is ízesített tésztából süssük. A kész palacsinták fóliába csomagolva le is fagyaszthatók, a mélyhűtőből kivéve 1-1,5 óra múlva friss palacsintához hasonlóan használhatók fel.

Advertisements