Hozzávalók:
80 dkg csirkemell
3,5 dl natúr joghurt
5+2ek. tandoori fűszerkeverék
2 dl tejszín (vagy joghurt)
1 nagy fej hagyma
6 ek. olaj
1-2 gerezd fokhagyma
2 tk. reszelt friss vagy 1 tk. szárított gyömbér
Csili ízlés (és csípősség) szerint
1 ek. római kömény
1 tk. mustármag
2 tk. őrölt koriandermag
2 ek. garam masala
3 tk. kurkuma
3,5 dl paradicsompüré (passata)
1 kis sűrített paradicsom konzerv

Először pácold be a húst. Vágd föl kockákra, és 3,5 dl natúr joghurt, 5 evőkanál tandori fűszerkeverék, fél citrom leve és kb. 1 teáskanál só társaságában tedd hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára.

Miután a hús eleget pihent a joghurtos-fűszeres pácban, itt az ideje, hogy elkészítsd a sűrű, fűszeres szószt. Ehhez először vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, reszeld le a gyömbért és készítsd a kezed alá a fűszereket.

Egy nagyobb lábasban közepes tűzön, időnként megkeverve, kb. 8-10 perc alatt párold meg az apróra vágott vöröshagymát. Akkor jó, ha éppen elkezd fonnyadni, de még nem sárgul.

Add hozzá a fokhagymát, a gyömbért, és pirítsd még 1-2 percig. Attól függően, hogy milyen csípősen szereted, ilyenkor adj hozzá 1-4 db apróra vágott csilipaprikát.

Keverd hozzá az egész római köményt, mustármagot, és pirítsd további egy percig.

Végül az őrölt fűszerek jönnek, a garam masala, a kurkuma és még 2 evőkanál tandori fűszerkeverék, ezekkel legfeljebb fél percig pirítsd.
Öntsd föl egy kevés vízzel (max. 1/2 dl), és párold 1-2 percig.

Add hozzá a paradicsomot: én 1 kisebb üveg passzírozott paradicsomot (passata) és 1 kisebb konzerv sűrített paradicsomot használtam, de ezek arányát tetszés szerint változtathatod, vagy nyáron friss paradicsomot is tehetsz bele. Ekkor jön bele ízlés szerint kb. 1,5 teáskanál só.
Főzd a paradicsomos szószt kb. 15 percig, amíg a hagyma jó pürés lesz, közben időnként öntsd fel egy kis vízzel. A 15 perc alatt kb. 2-3 dl vizet vesz fel, de ezt ne egyben öntsd rá, hanem apránként, ahogy a pörkölttel szokás.

Ennél a pontnál ízlés szerint pürésítheted egy botmixerrel. Ha nem bántod, akkor sokkal rusztikusabb lesz, érezni benne a hagymadarabokat, míg minél jobban turmixolod, annál egyneműbb, annál éttermibb jellegű szószt kapsz.

Ekkor tedd bele a bepácolt húst a fűszeres joghurttal együtt. Jól keverd el és főzd 15-20 percig, a húskockák méretétől függően, amíg teljesen átfőnek. Ha nagyon besűrűsödne, egy kis vízzel öntsd fel, de összességében azért sűrű szószt kell kapnod.
Add hozzá a bepácolt húst

A végén adj hozzá 2 dl tejszínt vagy joghurtot, keverd el és egyszer forrald fel.
Kész. Tálaláskor egy kevés görögszénával és ízlés szerint apróra vágott csilipaprikával szórd meg a tetejét. Basmati rizs, naan kenyér és natúr joghurt kiválóan illik hozzá.

Tandori fűszerkeverék hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma
3 teáskanál gyömbérpor
1 tk. őrölt szegfűszeg
1,5 tk. őrölt szerecsendió
4,5 evőkanál őrölt római kömény
6 ek. őrölt koriandermag
3 tk. őrölt fahéj
3 tk. őrölt feketebors
3 tk. őrölt fekete kardamom mag
3 ek. chili vagy erős pirospaprika, esetleg piros ételszínezék

http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csirke-tikka-masala

Advertisements