Epres rebarbara pite

Hozzávalók
Tészta:
12,5dkg margarin vagy vaj
20dkg liszt
6dkg cukor
1 tojássárgája
fél cs sütőpor (6g)
fél cs vaniliás cukor (5g)
1 ek tejföl
fél citrom reszelt héja
tojásfehérje a kenéshez

Töltelék:
20dkg eper
20dkg rebarbara
15dkg cukor
1 cs vaniliás cukor
1 púpos evőkanál keményitő

Elkészités
1. a töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztitjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot és kb. negyed órát állni hagyjuk.

2. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.

3. Sütőpapirral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.

4. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)

5. Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.

6. A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.

7. Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.

8. A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk.

9. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.

10. Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.

11. Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is.

http://sutidoboz.hu/epres-rebarbara-pite/

Advertisements